Wiosenny detoks z Wiejską e-skrzynką
Wiosenny detoks z Wiejską e-skrzynką
Nowy sezon rozbudza nadzieję na nowalijki, które przecież
już niedługo z pewnością pojawią się na straganach. Należy tu jednak podkreślić,
że na te prawdziwie zdrowe musimy jeszcze trochę poczekać. A przecież już by
się chciało na wiosenny detoks, więc idziemy do sklepu, a tam: Hiszpania,
Włochy, Wenezuela…
Szczęśliwie platforma zakupowa Wiejska e-skrzynka, ma w
swojej ofercie warzywa i owoce nasze, lokalne i ze sprawdzonego źródła. Dociekliwym
locavores niniejszy wpis uchyli rąbka tajemnej dziedziny jaką jest
przechowalnictwo. Bo jeśli nie import to skąd jabłka w marcu? W naszym
przypadku z gospodarstwa rolnego Pana Tomasza Ostrowskiego z Gogolina koło
Bydgoszczy, a jeszcze ściślej z izotermy, która na terenie tego gospodarstwa
stoi.
Jabłka, jako towar bardziej wrażliwy, wymagają ściśle kontrolowanych warunków przechowywania. Odpowiednią temperaturę zapewnia izoterma wyposażona w agregat chłodniczy. Wewnątrz utrzymywana jest stała temperatura +1oC, co pozwala na długie magazynowanie jabłek. Dla zapewnienia ich wysokiej jakości i świeżości przez całą zimę, również ich zbiór nastąpił w konkretnym momencie. Zerwane do chłodni przed dojrzałością zbiorczą, początkowo miały smak nieco kwaskowy, co również znalazło uznanie wśród klientów naszej platformy. To zapewniło możliwość ich długiego przechowywania, stąd nadal możemy cieszyć się ich słodkim smakiem. A właśnie – słodkim! W procesie przechowywania nastąpił rozkład skrobi na cukry proste i teraz są znacznie słodsze :)
Aby móc ich skosztować należy się jednak spieszyć. Pan
Tomasz mówi, że zostało już tylko około 200 kg jabłek, 150 kg marchwi, 200 kg
cebuli i 100 kg buraczków. Powinno wystarczyć do połowy kwietnia, ale jak to
mówią: kto pierwszy ten lepszy! W oczekiwaniu na nowalijki skorzystajmy z darów
jesieni i powitajmy wiosnę smacznym i zdrowym sokiem owocowo-warzywnym i
zakwasem z buraczków. Mmm… nie ma to jak wiosenny detoks z Wiejską e-skrzynką :)
Sok detoksykujący z marchwi, jabłka i selera
Składniki: 3 marchewki, 1 jabłko, ½ selera, świeży imbir
(ok. 3 cm)
Przygotowanie: Składniki wyciśnij w wyciskarce wolnoobrotowej.
Sok pij świeży, najlepiej tuż po wyciśnięciu.
Zakwas z buraków
Składniki: 1 kg buraków, 1 l wody (niechlorowanej,
przegotowanej), 1 główka czosnku (przekrojona na pół, nieobrana), listek
laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 małą łyżeczka soli himalajskiej,
łyżka zalewy z ogórków kiszonych
Przygotowanie: Buraki umyj i pokrój w plastry o grubości
około 1 cm (jeśli wolisz, możesz podzielić buraki na ćwiartki lub połówki).
Plastry buraków układaj w kamionce lub szklanym słoiku warstwami, przekładając
je przyprawami. Całość zalej wodą wymieszaną z solą i wodą z kiszonych ogórków.
Naczynie, w którym kisisz buraki, przykryj gazą lub lnianą ściereczką. Latem
zakwas będzie gotowy po 5-6 dniach, zimą fermentacja zajmie nawet do 10 dni.
Oba powyższe przepisy pochodzą z książki pt. „Dieta
warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®. Przepisy” autorstwa Beaty Anny
Dąbrowskiej.