Chleb żytni na zakwasie
12.00 zł
- Producent: Gospodarstwo zielarskie Agnieszka Wróbel
- Kod produktu: AgWr
- Sprzedawca: Gospodarstwo Zielarskie – Wróbel
- Skontaktuj się ze sprzedawcą
- Dostępność: 95
- Zawartość: 800g
waga bochenka 800 gram
Pieczywo upieczone w naszym gospodarstwie z mąk z naszego ekologicznego zboża, zmielonego w małym zaprzyjaźnionym młynie w Twardej Górze przez pana Zenona. Nasze gospodarstwo jest certyfikowane PL-EKO-01-013942 w Ekogwarancji.
skład: mąka żytnia 720, mąka żytnia razowa, woda, zakwas żytni, sól.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna: 958 kJ / 229 kcal
Tłuszcz: 1,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Węglowodany: 51,2 g, w tym cukry 42,8 g
Białko: 5,9 g
Sól: 1,2 g
- wysoka zawartość: lizyny, witamin z grupy B: głównie B1, B6
i B3 oraz kwas foliowy;
- większa zawartość potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu
w porównaniu z pieczywem pszennym;
- odznacza się niskim indeksem glikemicznym (48), zalecany
szczególnie dla chorych na cukrzycę oraz osób otyłych;
- ma mniejszą kaloryczność w porównaniu do pieczywa z mąki
jasnej, ponieważ cechuje się większą wilgotnością miękiszu
oraz zawiera więcej błonnika;
- źródło fitoestrogenów, które są w organizmie człowieka
przekształcane do związków chroniących przed wystąpieniem
raka piersi i prostaty;
- zawarte bakterie kwasu mlekowego mogą likwidować związki
o działaniu rakotwórczym, np. azotany, azotyny, a przede
wszystkim toksyny pleśniowe;
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego, którego wyróżnia
obecność pentozanów i β-glukanów zaliczanych do frakcji
rozpuszczalnych, przyczyniających się do obniżania poziomu
cholesterolu we krwi. Błonnik przeciwdziała zaparciom,
ogranicza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego ;
- regularne spożywanie pieczywa żytniego na zakwasie może
zapobiegać także chorobom układu krążenia. Przyczynia się ono
do obniżenia poziomu, sprzyjającego rozwijaniu się miażdżycy,
cholesterolu LDL we krwi;
- do pieczywa na zakwasie nie trzeba dodawać dużej ilości soli,
gdyż dzięki zakwaszeniu chleb jest słony, mimo niewielkiego
dodatku soli. To ważne w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.
Alergeny: gluten