Powidła strzeleckie
14.00 zł
- Producent: Gospodarstwo Rolne Jan Chabowski
- Kod produktu: JaCh
- Sprzedawca: Jan Chabowski
- Skontaktuj się ze sprzedawcą
- Dostępność: 68
- Zawartość: 320g
Powidła Strzeleckie bez dodatku cukru, produkt tradycyjny.
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły zostały wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dnia 15 marca 2006 roku.
- Powidła Strzeleckie są smażone przez mieszkańców wsi Strzelce Dolne w miedzianych kotłach.Dolina Dolnej Wisły jest odmiennym krajobrazowo regionem przecinającym wzniesienia pojezierzy, stanowiącym geograficznie przyjęty obszar doliny Wisły wraz ze strefą zboczową i częścią wysoczyzny na odcinku od Bydgoszczy do rozwidlenia rzeki Nogat w Białej Górze w okolicach Gniewa. Dolina Dolnej Wisły rozciąga się na długości 120 km i szerokości od 3 do 15 km, jej zbocza osiągają wysokość względną od 50 do 70 m, łącznie zajmuje powierzchnię ponad 1 km2.
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są w okresie od września do października z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. Podczas smażenia masa owocowa jest mieszana drewnianym "bocianem" (mieszadłem), co uniemożliwia przywieranie masy owocowej do ścian kotła. Minimalny czas smażenia to 6-10 godzin (w zależności od wielkości kotła) jednego dnia i kilka godzin wysmażania następnego dnia, aż do momentu zgęstnienia. Jeśli śliwki są smażone z pestkami to w połowie czasu smażenia, masę odcedza się z pestek przez specjalne gliniane cedzidła. Pod koniec smażenia dodawane są niewielkie ilości naturalnych dodatków przyprawowych (goździki, sól, cynamon i wanilia).
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są gęste, ciemnobrązowe z odcieniem bordowym o lśniącej, zestalonej powierzchni z widocznymi fragmentami fioletowych skórek owoców śliwy. W smaku są lekko słodkie, kwaskowate, z wyczuwalną delikatną goryczką, posiadają swoisty zapach z lekkim aromatem dymu i pestki. Odznaczają się wysoką jakością i specyficznym smakiem gdyż do ich produkcji stosuje się dojrzałe owoce śliwki węgierki nie opryskiwane środkami chemicznymi, bez objawów chorób.
Powidła będą smacznym dodatkiem do:
- ciast, ciasteczek
- wafli
- tortów
- piernika świątecznego
- bigosu
- kanapek
- tostów
- do twarogu
Skład: śliwka węgierka 100%
Specyfikacja | |
Skład | śliwki węgierki, cukier |
Wartości odżywcze w 100 g produktu | Wartość energetyczna: 273 kJ / 65 kcal Tłuszcz: 0,06 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,012 g Węglowodany: 16 g, w tym cukry 15 g Białko: 0,3 g Sól: 0 g |