Przejdź do treści

Narzędzia
dostępności

X

O sprzedawcy

Wraz z mężem Piotrem prowadzę gospodarstwo rolne na Kujawach, nieopodal malowniczego Radziejowa. Zajmujemy się produkcją mleka. Stado podstawowe liczy ok. 30 krów. 

Dbamy o to, aby produkowane przez nas mleko było najwyższej jakości. Nasze krowy skarmiane są przede wszystkim paszami wytworzonymi w naszym gospodarstwie. Jesteśmy w trakcie budowy nowego obiektu wolnostanowiskowego z automatycznym dojem. W dotychczasowej dojarni powstaje moja nowa serowarnia.  Początki MONISER były całkiem przypadkowe. Niespełna cztery lata temu mój mąż był na szkoleniu serowarskim, gdzie zakupił zestaw serowara i poprosił abym zrobiła ser. I tak to się zaczęło…

Pierwszy był zwykły ser podpuszczkowy. Z czasem zachęcona pochwałami najbliższych,  próbowałam nowych smaków. Następnie założyłam rolniczy handel detaliczny. Dziś w ofercie mam sery podpuszczkowe w różnych smakach, m.in. z czarnuszka, kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim, chili czy papryką wędzoną.
Wytwarzam też ser wędzony, który z racji na swój nietypowy kształt nazwany został serem fikuśnym. Mój ser marynowany dla leniwych otrzymał tytuł Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza i Kujaw w 2019 roku. Jest to ser podpuszczkowy naturalny pokrojony w kostkę, zasypany mieszanką przypraw i polany olejem. Klienci chwalę go za danie gotowe jako sałatka np. do pracy. 

Wkrótce w naszym rodzinnym gospodarstwie (nie mogę tu nie wspomnieć rodzicach męża Barbarze i Marianie, gdyż ich pomoc jest nieoceniona <3), powstanie sklep przyzagrodowy ”MONISER i przyjaciele”, gdzie klient zaopatrzy się nie tylko w moje sery, ale i inne produkty od zaprzyjaźnionych wytwórców.
Nie sądziłam, że serowarstwo stanie się moją pasją i spełnieniem marzeń o niezależności kobiety w gospodarstwie rolnym.
Mam to szczęście, że jednocześnie będąc w domu, mogę pomóc przy zwierzętach, pracować przy serach, ale co  najważniejsze jestem też blisko moich dzieci Niny oraz Igora.